מכוורת חקלאית
04/04/2016

מכוורת יד מרדכי מחלוצות הדבש בישראל. החלה את דרכה כבר בשנת 1936. בעת ההיא שהו חברי הקיבוץ "זמנית" בנתניה והקיבוץ נקרא "מצפה הים" שם למדו מייסדי הקיבוץ את רזי הדבוראות מחיילים אוסטרלים ובריטים ששרתו בארץ ישראל. בדצמבר 1943 עלו החברים להתיישבות קבע דרומית לאשקלון והקיבוץ הצעיר נקרא מעתה "קיבוץ יד מרדכי". עם העלייה על הקרקע שינה ענף הדבוראות את שמו "לדבש יד מרדכי" ועד מהרה הופץ הדבש הטהור ברחבי המדינה שבדרך. לאחר מלחמת השחרור אומצו שיטות חדשניות ומתקדמות ביצור הדבש ובקרת איכותו והוקם מכון לרדיית דבש, במהלך שנות ה-60 וה-70 מספר הכוורות צמח מעשרות בודדות לאלפים והפעילות התרחבה למוצרי מכוורת נוספים כמו מזון מלכות פולן ופרופוליס וכך החלה המכוורת הצעירה לבסס את מעמדה כמובילת ענף הדבש בישראל. באותם ימים המכוורת החקלאית שווקה בעצמה את תוצרתה ופעלה בשיטת "מגדל – משווק".
דבוראי
המדיניות שלנו 
* טיפוח חברי הצוות לכוח מקצועי ומיומן
* הרחבת שטחי המרעה לדבורים
בניין המכוורת

* טיפוח חברי הצוות לכוח מקצועי ומיומן
* הרחבת שטחי המרעה לדבורים
* שמירה קפדנית על איכות הדבש ומוצריו
* עידוד החקלאות בארץ בכלל והפריחה בפרט
* עידוד החקלאות בארץ בכלל והפריחה בפרט
מכון רדייה

מחסן

חניית משאיות

מכולות אחסון

בשנת 1987
התבצעה פעולת רה ארגון משמעותית במבנה הענף.פעילות שיווק התוצרת התפצלה "מהמכוורת החקלאית" וכך הוקם ענף נוסף בקיבוץ שנקרא "מכוורת יד מרדכי" שתפקידו לארוז ולשווק את הדבש ומוצריו שמייצרת "המכוורת החקלאית". שני הענפים גדלו והתפתחו והפכו ברבות השנים ליצרני ומשווקי הדבש הגדולים בארץ.
מרעה לדבורים אזור פריחה עם פוטנציאל צוף
המזון שצורכות הדבורים העמלות ליצור דבש מצוי רק בטבע, בתוך גביעי הפרחים השונים, על כן הכוורות ממוקמות באזורים שונים בארץ בהתאם לעונות הפריחה. היקף ייצור הדבש נקבע על פי הפוטנציאל של מקורות הצוף.גיוון סוגי הדבש מתאפשר ע"י רדיית דבש מאזורי פריחה שונים ואגירת כל סוג בנפרד. בדרך זו אנחנו מקבלים דבש הדרים, פרחי בר, אקליפטוס, זעתר, אבוקדו ועוד'. זו הסיבה שהכוורות שלנו נודדות לנקודות מרעה שונות ע"י העתקתם בהתאם לעונות הפריחה.
מרעה לדבורים אזור פריחה עם פוטנציאל צוף
המזון שצורכות הדבורים העמלות ליצור דבש מצוי רק בטבע, בתוך גביעי הפרחים השונים, על כן הכוורות ממוקמות באזורים שונים בארץ בהתאם לעונות הפריחה. היקף ייצור הדבש נקבע על פי הפוטנציאל של מקורות הצוף.גיוון סוגי הדבש מתאפשר ע"י רדיית דבש מאזורי פריחה שונים ואגירת כל סוג בנפרד. בדרך זו אנחנו מקבלים דבש הדרים, פרחי בר, אקליפטוס, זעתר, אבוקדו ועוד'. זו הסיבה שהכוורות שלנו נודדות לנקודות מרעה שונות ע"י העתקתם בהתאם לעונות הפריחה.
מקורות צוף עיקריים באביב אפריל - מאי:




החשיבות של האבקה באמצעות דבורי הדבש לחקלאות
דבורת הדבש היא החרק המאביק החשוב ביותר בחקלאות. סדרה גדולה של גידולים חקלאיים תלויה בהאבקה ע"י דבורת הדבש לשם קבלת יבול בקנה מידה מסחרי. נמצא שתרומת דבורי הדבש לחקלאות היא פי 60 מערך התמורה שמתקבלת מייצור הדבש – לא אנחנו המצאנו את שיטת "קח – תן".
רדייה

מקורות צוף עיקריים בתחילת הקיץ מאי -יולי



מקורות צוף עיקריים בסוף הקיץ אוגוסט - ספטמבר



גודל המכוורת בשנת 2010
לאחר ביצוע רכישות אסטרטגיות ושטחי מרעה של כוורות מדבוראים ברחבי הארץ בתחילת שנות ה- 2000 מונה המכוורת 5000 כוורות על ציודן המלא והיא המכוורת הגדולה בישראל.

לאחר ביצוע רכישות אסטרטגיות ושטחי מרעה של כוורות מדבוראים ברחבי הארץ בתחילת שנות ה- 2000 מונה המכוורת 5000 כוורות על ציודן המלא והיא המכוורת הגדולה בישראל.
גדול מלכות ומלכונים

המלכה בוקעת מתוך הגולם שנמצא בתוך 'תא המלכון" לאחר בקיעתה יוצאת המלכה הצעירה למעוף כלולות בו היא מזדווגת עם מספר זכרים באוויר. תאי הזרע נאגרים בגופה והמלכה המופרית חוזרת לכוורת ומתחילה להטיל ביצים בתאי החלה. המלכה היא היחידה שמטילה ביצים בקן והיא מסוגלת להטיל ביממה כ- 1500 ביצים, שמשקלן הכולל עולה על משקל גופה. גידול המלכונים מתבצע באביב בכמויות קטנות ובסתיו בכמויות גדולות. מעבר לגידול מלכונים לצרכי המכוורת שלנו אנו מספקים מלכונים ללקוחות ברחבי הארץ.
כלי רכב
2 משאיות 4X4 + 3 טנדרים 4X4 + 3 נגררים



מאזניים לכוורת
ביוזמה מקומית פיתחה המכוורת וחברת "פיטק" מאזניים אלקטרונים לכוורות.

מכוורת חקלאית
קיבוץ יד מרדכי ד.נ חוף אשקלון מיקוד 7914500